Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Borsec

                                                                                             

Főoldal

A “Kárpátok Gyöngyének” is nevezett Borszék üdülőtelep 26 km távolságra helyezkedik el Maroshévíz városától, a Maroshévíz – Karácsonkő országúton, a Borszék medencében (melyet a Kelemen havasok (Köves csúcs 2100 m), Besztercei havasok (1859), Csalhó hegység (Ocolașul Mare 1907 m) és Görgényi havasok alkotnak), Hargita megye észak-nyugati részén, 900 m tengerszint feletti magasságban. Azon ritka szépségű környezet mellett, ahol Borszék található, ásványvizeinek minősége előkelő helyet biztosít Borszéknek a világ gyógyfürdői között, A helység 1953-ban gyógyfürdő város rangot kapott.

Vonattal való megközelítés:

Vonattal Maroshévízig, majd autóval 26 km Borszék irányába.

Személygépkocsival való megközelítés:

a DN 15 országúton Bákó, Karácsonkő vagy Marosvásárhely irányából

a DN 15B országúton Târgu Neamț irányából.

a DN 17B országúton Vatra Dornei irányából.

A DN 12 országúton Brassó, Sepsiszentgyörgy irányából.

Felsőborszék-i kép

Látványosságok

 

A Hétforrás az üdülőtelep központjától 1550 m-re található. A megnevezés az üdülőtelepet ivóvízzel ellátó források számából ered.

A Tündérkert és a „mészkőbánya” – szomszédos látványossági egységet és egyetlen nagy turisztikai vonzerővel rendelkező képet alkotva.

A Medve-barlang, mély üregek összessége, melyek a sziklák beszivárgott vizek hatására történő eróziós jelensége által jött létre (karszt jelenség).

Jégbarlang. Sötét, két szikla közötti mélyedés, mely szintén erózió által került különválasztásra, akár a Medve-barlang. A víz beszivárog ide és a jég megvastagodik a téli időszakban és késő tavasszal olvad el.

Az Ősrégi forrás (mofetta) az üdülőtelep egyik legrégebbi forrása.

A Pierre Curie forrás – az üdülőtelep legradioaktívabb ásványvizével rendelkező forrás.

A Kerekdomb egy 975 m magasságban elnyúló mészkő-képződmény, amely az idők során jött létre a bikarbonátos langyos vizek ásványainak lerakósásából. Ez a mészkő kitermelésre került és különböző bukaresti, illetve csíkszeredai épületek díszítésére került felhasználásra.

A Bagolyvár – „Ősrégi Forrás”, ahol 150 évvel ezelőtt egy kis tó állt; itt került megépítésre az első strand, a „Tündérkert”. Az itt található mészkő-képződmények ipari célokra kerülnek kitermelésre.