Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Borsec

                                                                                             

Locații apropiate

Cheile Bicazului
Situate in Carpatii Orientali, pe valea raului Bicaz, facand legatura intre Transilvania si Moldova, au o lungime de 8 km (de la Lacu Rosu pana la satul Bicazul Ardelean). Cheile Bicazului sunt strabatute de o sosea serpentina si ofera privelisti de o rara frumusete. Peretii de calcar ai Cheilor Bicazului sunt un rezultat al fierestruirii lor de catre apele repezi ale Bicazului, dand impresia unor adevarate ziduri de cetate medievala; pe parcurs se pot admira "Piatra Altarului" - un masiv stancos de 1120 m altitudine, impresionant prin verticalitatea sa; masivele stancoase "Piatra Pintestilor" (847 m) si "Piatra Arsitei" (835 m).

Lacul Rosu
Lac de baraj natural, se afla la altitudinea de 980 m, in apropierea Cheilor Bicazului, la o distanta de cca 26 km de orasul Gheorgheni (judetul Harghita), pe DN 12/C, in statiunea cu acelasi nume. Adanc de 10 m (adancimea maxima de 10,5 m), avand o suprafata de 12,7 ha si o circumferinta de 2830 m, lacul s-a format relativ recent, in vara anului 1837. Atunci, in urma ploilor abundente, o mare cantitate de moloz stancos de pe versatul nordic al Stancii Ucigasului a alunecat, blocand drumul Paraului Bicajel, iar apa s-a acumulat formand un lac de baraj natural.

Lacul Bicaz (Izvorul Muntelui)
Lacul de acumulare "Izvorul Muntelui", cunoscut si sub numele de "lacul Bicaz", este cel mai mare lac artificial (antropic) amenajat pe raurile interioare din Romania. Situat pe cursul superior al raului Bistrita, lacul s-a format ca urmare a construirii barajului hidroenergetic cu acelasi nume. Din el se alimenteaza centrala hidroelectrica Bicaz-Stejaru.

Manastirea Secu
Se gaseste la aproximativ 22 km de orasul Targu Neamt, pe valea paraului Secu (DC 160), intr-o poiana la poalele Muntelui Vasan. Manastirea Secu are aspectul unei impresionante fortarete, fiind inconjurata de ziduri impunatoare ce se imbina la colturile incintei cu puternice turnuri de aparare.

Manastirea Agapia
Manastirea Agapia este unul dintre cele mai cunoscute si mai apreciate monumente din aceasta parte a tarii, un nepretuit tezaur de arta, unic prin capacitatea sa de a dezvalui specificul si originalitatea spiritualitatii romanesti.

Manastirea Varatec
La 12 km de Targu Neamt, amplasata intr-un cadru natural deosebit, Manastirea Varatec este, fara indoiala, unul dintre cele mai cunoscute si mai vizitate monumente ale judetului Neamt.

Manastirea Sihastria
Rapusa de vreme si de incursiunile cetelor de tatari de la inceputul secolului al XVIII-lea, aceasta biserica se ruineaza in jurul anului 1730, ceea ce-l determina pe episcopul Ghedeon sa ridice un nou lacas cu hramul "Nasterea Maicii Domnului". Lucrarile au inceput, dupa cat se pare, in anul 1730, cand acest Ghedeon era episcop de Husi, terminandu-se in 1734, cand ctitorul a trecut in scaunul episcopal de la Roman. In 1741, la 28 septembrie, voievodul Grigore Ghica emite o Carte Domneasca ce stabileste - la cererea ctitorului - o serie de privilegii si scutiri.

Manastirea Neamt
Este situata pe soseaua spre rezervatia "Dragos Voda" (DJ 155 C) si este cea mai veche si cea mai importanta asezare monastica a Moldovei.

Manastirea Sf. Ilie din Toplita
Este un asezamant construit de Ujica (Pop) Gheorghe impreuna cu fiii sai Ion si Stefan in localitatea Stanceni, intre anii 1845-1847 si mutat de mitropolitul Miron Cristea in orasul Toplita in jurul anului 1910. Biserica astfel mutata a fost dezvoltata intre anii 1924-192. Icoanele de aici dateaza din 1928 si au fost pictate de D. Belizarie si Gh. Rusu. In cladirea de la intrare s-a infiintat un muzeu.

Statiunea Durau
Situata la o altitudine de 780-800 m in faimosul masiv Ceahlau, statiunea se afla intr-o regiune montana frecventata din secolul al XVIII-lea. La Durau se afla o mica biserica pictata de celebrul pictor roman Nicolae Tonitza. Vizitand imprejurimile, turistii pot admira cascada Duruitoarea, cu un impresionant jet de apa si zgomot asurzitor (de unde isi trage si numele), cabanele Fantanelele, Dochia si Izvorul Muntelui. Climatul subalpin tonic-stimulant, aerul curat, fara praf si particule alergice, atmosfera ozonata sunt principalii factori naturali de cura. Statiunea este recomandata pentru odihna si tratament al nevrozelor astenice, a starilor de slabiciune, a anemiei, pentru refacerea dupa eforturi psihice sau intelectuale. Exista posibilitatea de a efectua excursii in muntii inconjuratori (Ocolasu Mare - 1907 m si Toaca - 1904 m, ambele varfuri facand parte din Muntii Ceahlau, cascada Duruitoarea, rezervatia naturala Ceahlau) si de a practica sporturile de iarna (partie de schi, cu diferite grade de dificultate, patinoar artificial).