Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Borsec

                                                                                             

Látnivalók a közelben

Békási Szoros

A Keleti Kárpátokban, a Békás folyó völgyében található, megteremtve az összeköttetést Erdély és Moldova között, 8 km hosszúságban (a Gyilkos-tótól a Gyergyóbékás/Magyarbékás faluig). A Békási Szorost egy szerpentines autóút szeli át és ritka szépségű képet tár elénk. A Békási Szoros mészkőfalai ezek Békás gyors-folyású vizei által történő lefűrészelésének eredménye, igazi középkori kastély falainak látszatát keltve; ezt követően megcsodálható az „Oltárkő” – egy 1120 m magas sziklás hegység, amely függőlegessége miatt lenyűgöző; Les-hegy (847 m) és Kalonda-tető (835 m) sziklás hegyek.


Gyilkos-tó
Természetes gyűjtőtó, 980 m magasságban, a Békási Szoros közelében, megközelítőleg 26 km távolságra Gyergyószentmiklós várostól (Hargita megye), a DN 12/C országúton, ugyanazt a nevet viselő helységben, 10 m mélységű (maximális mélység 10,5 m), területe 12,7 ha és körfogata 2830 m, a tó aránylag újonnan jött létre, az 1837-es év nyarán. Akkor, a heves esőzések következtében, a Gyilkos-Sziklája északi gerincén egy nagy mennyiségű sziklatörmelék megcsúszott, elzárva Kisbékás-patak útját, a víz pedig felgyűlt egy természetes gyűjtőtavat alkotva.
 


Békási Tó (a hegy forrása)
A „hegy forrása” gyűjtőtó, ami „Békási tó” néven is ismert Románia belső tavainak legnagyobb mesterséges (antropogén) tava. A Beszterce folyó felső folyásain elhelyezkedve, a tó, ugyanazt a nevet viselő hidra-energetikai duzzasztógát megépítése következtében jött létre. Ez látja el a Békás-Stejaru vízi-erőművet.
 


Székpataki Kolostor
Megközelítőleg 22 km-re található Târgu Neamț várostól, Székpatak völgyében (DC 160), egy Basán Hegység tövében levő tisztáson. A Székpataki Kolostor egy látványos erőd jellegével rendelkezik, erős hatást keltő falakkal lévén körülvéve, melyek az épület sarkainál erős védőbástyákkal kapcsolódnak egymáshoz.
 
Agapia Kolostor
Az Agapia Kolostor az ország ezen részének egyik leginkább ismert és értékelt műemléke, egy felbecsülhetetlen műkincs, amely egyedi a román szellemiség sajátossága és eredetisége feltárásának képességét illetően.
 
Varatec Kolostor
12 km távolságra Târgu Neamț helységtől, egy különleges természetes környezetben elhelyezkedve, a Varatec Kolostor, kétségkívül, Neamț megye egyik legismertebb és leginkább látogatott műemléke.
 
Sihastria Kolostor
Az idő és a XVIII század elején történő tatárharcok behatolása által ledöntve, ez a templom az 1730-as években megsemmisül, ami arra készteti Ghedeon püspököt, hogy egy új templomot építsen „Szűz Mária születése” védnökkel. A munkálatok, úgy tűnik, az 1730. évben kezdődtek meg, amikor ez a Ghedeon, Husi püspök volt, 1734-ben kerülve befejezésre, amikor az alapító átült a Roman-i püspöki székbe. 1741-ben, szeptember 28. napján, Grigore Ghica kibocsát egy Fejedelmi Könyvet, ami – az olvasó kérésére – számos kiváltságot és mentesítést állapít meg.
 
Neamț Kolostor
A „Dragoș Vodă” természetvédelmi terület felé vezető úton található (DJ 155 C) és Moldova legrégebbi és legfontosabb templomi létesítménye.
 
Maroshévízi „Szent Illés Próféta” Kolostor
Egy Ujica (Pop) Gheorghe által, Ion és Ștefan fiaival együtt Gödemesterháza helységben, az 1845-1847 évek között  épített és Miron Cristean érsek által 1910 körül Maroshévíz városba költöztetett létesítmény. Az így elköltöztetett templom az 1824-192 évek között kibővítésre került. Az itt található ikonok az 1928-as évből származnak és D. Belizarie és Gh. Rusu festette ezeket. A bejáratnál található épületben múzeumot hoztak létre.
 
Durau üdülőtelep

A Csalhó hegységben 780-800 m magasságban található üdülőtelep egy XVIII században gyakorta látogatott havasi területen fekszik. Durau helységben található egy kicsi templom, melyet Nicoale Tonitza híres román festő festett. Ellátogatva a környékre, a turisták megcsodálhatják a lenyűgöző vízsugárral rendelkező és fülsüketítő zajjal járó Duruitoarea vízesést (ahonnan a neve is ered), a Fântânelele, Dókia üdülőtelep vendégházait és a Hegy Forrását. Az erősítő-ösztönző havasalji éghajlat, az tiszta, por nélküli és allergén részecskék nélküli levegő, az ózondús atmoszféra a gyógykezelés fő természetes tényezői. Az üdülőtelep pihenésre és aszténiás neurózis, gyengeségi állapotok, vérszegénység és lelki vagy intellektuális megerőltetések utáni felgyógyulás kezelésére ajánlott. Lehetőség nyílik kirándulásokat tenni a környező hegyekben ( Ocola Mare – 1907 m és Toaca – 1904 m, mindkettő a Csalhó hegység részét képezve, a Duruitoarea vízesés, a Csalhó természetvédelmi terület) és téli sportok űzésére (sípálya különböző nehézségi fokokkal, műjégpálya).